Havforskningsinstituttet ville øke satsingen på lærlinger, og se om de kunne ta inn lærlinger på flere fagområder. Resultatet ble et stort prosjekt, delfinansiert av kompetansemidlene i staten.
Havforskningsinstituttet har god erfaring med lærlinger i ulike deler av organisasjonen. Nå ønsket de å tilby læreplasser for flere lærlinger, i flere relevante deler av organisasjonen.
Fikk kompetansemidler
Havforskningsinstituttet søkte derfor de tariffavsatte kompetansemidlene til prosjektet og fikk innvilget kr 512 500 kroner for perioden 2016-2018.
Ett av temaene du kan søke kompetansemidler på er «flere lærlinger i staten». Instituttet ønsket å ta del i en viktig dugnad og vise samfunnsansvar.
Ved hjelp av kompetansemidlene kunne de arbeide med å utvikle prosesser og rutiner for mottak og oppfølging av lærlinger. I tillegg skal de fremover arrangere to samlinger for lærlinger og faglige veiledere.
En felles lærlingplattform
I tillegg til å utvikle gode prosesser for lærlinger, ønsker Havforskningsinstituttet å være en attraktiv arbeidsgiver for lærlinger. Havforskningsinstituttet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) fusjonerte 1. januar 2018.
- Før fusjonen ønsket vi å bygge opp en felles plattform for mottak og oppfølging av lærlinger, sier Nils Olav Kvam, personalsjef ved Havforskningsinstituttet.
Dette gjelder på alle områder knyttet til å håndtere av lærlinger, som rekrutteringsprosess, kontraktsutforming, innfasing og faglig oppfølging.
Kvam forteller at en felles standard for mottak og oppfølging av lærlinger var svært nyttig i overgangsfasen der to store institusjoner ble til én.
Godt samarbeid
- Ved godt samarbeid og god kommunikasjon gjennom prosjektet vil vi kunne hente erfaringer og lære av hverandre, sier Kvam.
Plattformen ble laget av en lærlingekoordinator sammen med
HR-avdelingen og de tillitsvalgte. Den er også forankret i
toppledelsen slik at Havforskningsinstituttet kan imøtekomme kravet
i sitt tildelingsbrev om flere lærlinger på en bedre måte.
Søk kompetansemidler for perioden 2018-2020 nå!
Fristen for å søke midler til kompetanseutviklingstiltak nærmer seg.
Statlige virksomheter kan søke om midler for perioden 2018-2020. Partene i det statlige tariffområdet har lyst ut 24 millioner kroner som skal deles ut.
Søknadsfrist er 15. november
Tiltak som får støtte må være innen følgende tema:
- Oppfølging av avtalen om inkluderende arbeidsliv
- Utvikling av kompetanse for å hindre utstøting ved omstillingsprosesser
- Et mer mangfoldig arbeidsliv
- Flere lærlinger i staten
- Organisasjons- og ledelsesutvikling som bidrar til økt involvering av tillitsvalgte og medarbeidere, herunder prosjekter knyttet til lokal personal- og lønnspolitikk.
Her finner du søknadsskjema, retningslinjer og annen relevant informasjon
Kort om kompetansemidlene 2018-2020:
NAV Nordland søkte kompetansemidler under «Organisasjons- og ledelsesutvikling som bidrar til økt involvering av tillitsvalgte og medarbeidere».
Slik skapte NAV Nordland en felles forståelse for medbestemmelse