Siste måling i Statens arbeidsgiverbarometer viser at 92 prosent av statlige virksomheter har gitt arbeidstakerne mer fleksibilitet til å jobbe hjemmefra sammenlignet med før pandemien. Se flere funn.
Kommunal- og moderniseringsdepartementett (KMD) etablerte våren 2020 Statens arbeidsgiverbarometer som er en kartlegging for å få kunnskapsbasert utvikling av arbeidsgiverpolitikken i staten. Årlig gjennomfører Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) to kartlegginger som sendes HR-ledere i staten.
Nå foreligger kartleggingen gjennomført i oktober/november.
Speiler målene i arbeidsgiverstrategien
Kartleggingen er en nullpunktsmåling for den statlige arbeidsgiverstrategien (2020 – 2023), der det er spørsmål knyttet til de tre målområdene, omstilling, kompetanse og tydelig arbeidsgivere. Noen funn er:
- Innføring av ny teknologi og endring i oppgaver oppgis som to av de viktigste grunnene for endringer og omstillinger som virksomhetene har stått i de siste årene.
- Totalt oppgir 45 prosent av virksomhetene at de trenger annen kompetanse enn det som dekkes av dagens ansatte.
- Totalt har 65 prosent av HR-lederne samtaler om arbeidsgiverrollen i sin virksomhet, men samtidig opplever 81prosent at lederne i virksomheten har behov for mer kunnskap om arbeidsgiverrollen.
Fremtidens arbeidsliv etter korona
I tillegg kartlegger målingen hvordan statlige arbeidsgivere nå organiserer arbeidsdagen som følge av alle endringene som pandemien har ført med seg. Noen funn er:
- 92 prosent av statlige virksomheter har gitt ansatte mer fleksibilitet til å jobbe hjemmefra.
- Over halvparten av virksomhetene har satt et maks antall dager for hjemmearbeid per uke, mens 30 prosent av de statlige virksomhetene har ikke satt noen øvre ramme.
- 22 prosent har inngått individuelle avtaler for de som jobber fast minst en dag i uken, mens 59 prosent av virksomhetene har ikke regulert arbeidet i eget hjem utover at de har gitt sentrale føringer via e-post og intranett med videre.
I tillegg berøres også disse temaene i barometeret:
- Hjemmearbeid og kjernetid
- Utfordringer knyttet til å rekruttere og beholde
- Klima og miljø
- Rus og avhengighet (Akan)
Du kan lese mer om kartleggingen og se flere resultater: