Digitale kompetansetiltak kan tas når som helst og hvor som helst. Men hvordan kan vi legge til rette for at hvem som helst kan ta dem? Se våre tre nye verktøy, som kan hjelpe deg til å utvikle digitale kompetansetiltak som er universelt utformet.
Hvordan sjekke universell utforming?
DFØ lager digitale kompetansetiltak på tema som er relevante for de fleste som jobber i staten. Vår erfaring er at det kan være utfordrende å ivareta kravene til universellutforming både når du selv lager digitale kompetansetiltak og når du bestiller fra det private markedet.
Derfor har vi samarbeidet med eksperter innenfor universell utforming om å utvikle sjekklister og veiledninger som skal hjelpe oss å overholde de nye kravene til universell utforming.
Vi ønsker å dele disse verktøyene med andre i forvaltningen, slik at vi både hever kompetansen internt i forvaltningen og på leverandørmarkedet.
Veileder og sjekkliste for universell utforming
Universell utforming bidrar til at ansatte med ulike funksjonshemminger kan gjennomføre for eksempel et e-læringskurs og delta i kompetanseutviklingen på like vilkår som funksjonsfriske. Derfor bør vi som utvikler e-læringskurs og andre digitale kompetansetiltak strebe etter å ivareta kravene til universell utforming av IKT og gjøre kompetansetiltakene så brukervennlige som mulig.
Våre tre nye verktøy som kan hjelpe deg på vei:
- Veilederen «Hvordan ivareta kravene til universell utforming ved bestilling av e-læringskurs? vil hjelpe deg som bestiller å stille de riktige kravene under anskaffelsesprosessen og kvalitetssikre leveransen ved å stille de riktige spørsmålene til rett tid underveis i utviklingsarbeidet.
- Sjekklisten for innholdsprodusenter bruker du når du utvikler e-læringskurset selv og du må ta ansvar for at kurset overholder kravene til universell utforming. Sjekklisten er delt inn i ulike faser som er typiske ved utvikling av e-læringskurs. Hver fase er delt inn i temaer for å få en bedre oversikt over krav som stilles til universell utforming i de ulike delene av en utviklingsprosess.
- Sjekklisten for akseptansetest kan brukes både som en del av konkurransegrunnlaget når du anskaffer bistand til utvikling, og når du skal akseptanseteste leveransen. Målgruppen for sjekklisten er både leverandør og bestiller, og gjelder uavhengig av verktøy eller teknologi som virkemiddelet er utviklet i.
Alle tre verktøyene ligger i e-læringskurset Hvordan lage god e-læring? på Læringsplattformen:
Vi ønsker at disse verktøyene er levende og blir fylt på med gode råd og tips, slik at hvem som helst kan ta e-læringskursene vi lager.
Ta derfor kontakt med sanja.skaar@dfo.no og kom med innspill om du har tips eller føler at du mangler noe.