Resultatene fra statsansatteundersøkelsen 2021 viser at statsansatte er engasjerte og at de ønsker fleksibilitet, men samtidig sliter litt med å skille mellom jobb og fritid. Se hovedfunnene fra undersøkelsen.
Statssekretær Gunn Karin Gjul i Kommunal- og distriksdepartementet (KDD) fikk overlevert resultatet av statsansatteundersøkelsen 16. mars.
Hun er glad for at undersøkelsen i viser at statsansatte er fornøyde med jobben sin og at undersøkelsen viser at statlige ansatte har høyt engasjement, stor arbeidsglede og gode muligheter til å få brukt kompetansen sin. Dette mener hun styrker statens omdømme som en attraktiv arbeidsplass.
Noen av hovedfunnene i statsansatteundersøkelsen
En attraktiv arbeidsplass
Hva gjør en arbeidsplass i staten attraktiv? Statsansatte oppgir at faglig utvikling gjennom arbeidsoppgaver og det faglige arbeidsmiljøet kommer høyest på listen. Fleksibilitet i hverdagen og samarbeid med kollegaer er også viktig.
En jobb med mening
Statlige ansatte identifiserer seg i høy grad med samfunnsoppdraget til virksomheten og ser på det som veldig som viktig at arbeidet sitt bidrar til et felles gode.
Arbeidsoppgavene gir følelse av mestring
75 prosent opplever at de er enig eller helt enig i at arbeidsoppgavene de har gir en følelse av mestring. Ansatte i staten mener også at de har varierende arbeidsoppgaver, blir faglig utfordret og får unyttet sin kompetanse.
Digital kompetanse kan bli bedre
Mange svarer «vet ikke» på spørsmålet om de har den digitale kompetansen som trengs for å utføre sine arbeidsoppgaver. Undersøkelsen trekker også frem at ledere opplever forbedringspotensial på:
- tilgang til nødvendig digital kompetanse
- rutiner for å holde medarbeiders digitale kompetanse oppdatert
- nyttiggjøre seg av mulighetene som ligger i den digitale utviklingen
- tilgjengelig nødvendige midler og budsjetter for digital utvikling
Endring påvirker opplevelsen av gjennomføringsevne
I undersøkelsen blir gjennomføringsevne vurdert ut fra opplevelsen av effektiv ressursbruk, klar ansvarsfordeling og oppfølgingen av vedtatte planer. Det viser seg at de som står i endring opplever lavest gjennomføringsevne. Særlig de som ikke vet hva endringen betyr for dem. Forutsigbarhet er derfor viktig for mange.
Ulik grad av autonomi
De forskjellige stillingsgruppene i undersøkelsen opplever ulik grad av autonomi. De som arbeider med virksomhetsutvikling, strategi og tjenesteutvikling opplever en høy grad av autonomi, og stillinger som arbeider med førstelinje brukerhenvendelser og operative opplever en mye lavere grad av autonomi.
Positive til hjemmekontor
Over halvparten av statsansatte som har svart på undersøkelsen ønsker hjemmekontor to dager eller mer i uken. To av tre ledere svarer at de er positive til at medarbeidere får økt fleksibilitet og valgfrihet til å jobbe fra hjemmet eller andre steder.
Følg med på veien videre
Utover våren vil vi gi deg mer informasjon og flere tolkninger av resultatene fra statsansatteundersøkelsen 2021.
Følg med på Arbeidsgiverportalen og abonnér på nyhetsbrevet vårt for å få vite om fremtidige arrangementer og få nytt om hva ledere og ansatte mener om å jobbe i staten.