Er du inhabil? Slik er reglene for habilitet ved ansettelse

Er det nok å delegere ansvaret til en leder under deg i ansettelsessaker når du anser deg selv som inhabil?

Fra tid til annen dukker det opp saker i media der offentlige ansatte blir beskyldt for å være inhabile. Det viser at det kan være vanskelig å manøvrere i saker der habilitet og inhabilitet kommer på banen. 

Forvaltningsloven § 6 har regler om habilitet som gjelder for alle offentlige ansatte. Kravet til habilitet betyr at en statsansatt, som har en særlig tilknytning til en sak eller de som er berørt av saken, må fratre når denne skal forberedes eller avgjøres.

Disse reglene gjelder også i ansettelsessaker. Et typisk eksempel er om noen i ansettelsesrådet har vennskapsforhold til noen som har søkt en stilling. Om det foreligger spesielt godt og personlig vennskapsforhold, så kan dette medføre inhabilitet.

Den respektive statsansatte har rett og plikt til å tre tilbake fra behandlingen av saken hvor han er inhabil. Det er ledd i god forvaltningsskikk. Om det fastslås at en ansettelse er besluttet av et inhabilt medlem av et ansettelsesråd,  kan ansettelsen bli ugyldig. 

Habilitet i ansettelsessaker

Husk at en statsansatt i utgangspunktet vil være inhabil dersom den overordnede er det. Er øverste leder for virksomheten inhabil, vil hele virksomheten være inhabil.

Dette gjelder imidlertid ikke i ansettelsessaker. Et ansettelsesråd regnes som et eget forvaltningsorgan og er ikke underlagt instruksjonsmyndighet fra andre i virksomheten.

Er øverste leder inhabil, behøver derfor ikke et medlem av ansettelsesrådet være inhabilt. I en slik situasjon må de som er inhabile erstattes for at vedtak kan fattes i den konkrete ansettelsessaken. 

Reglene er slik:

  • Hvert enkelt medlem av et ansettelsesråd er underlagt forvaltningslovens regler om habilitet.
  • Medlemmer i ansettelsesrådet er ikke underlagt instruksjonsmyndighet fra ledere i virksomheten.
  • Er et medlem av ansettelsesrådet inhabilt, må vedkommende tre ut av rådet og erstattes av en vararepresent eller en annen i den konkrete saken. 

Skal sikre troverdighet

Habilitetsreglene skal sikre at forvaltningens avgjørelser blir truffet av personer som står fritt, og har en fri og ubundet innstilling til de saker som behandles.

Reglene skal hindre at de som behandler ansettelsessakene og treffer avgjørelsene, ikke er forutinntatt på en uønsket måte. Reglene skal også bidra til å beskytte beslutningstakerne mot at det blir sådd tvil om deres troverdighet.

Når er du inhabil?

For det første er du inhabil dersom du er i

  • nært slektskap med den et vedtak retter seg mot, eller har andre nære forbindelser (gift, samboer, fosterforeldre et cetera). Forvaltningslovens § 6 første ledd  gir her en opplisting som er uttømmende.

Videre kan en ansatt være inhabil

  • «når andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet», jf. forvaltningsloven § 6 annet ledd.  

Om disse vilkårene er oppfylte vil bero på en bred skjønnsmessig vurdering hvor det blant annet skal legges vekt på

  • «om avgjørelsen i saken kan innebære særlig fordel, tap eller ulempe for ham selv eller noen som han har nær personlig tilknytning til», jf. forvaltningsloven § 6 annet ledd første punktum.

 

 

Publisert: 29. september 2018 Oppdatert: 29. oktober 2018

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.