Arbeidsgiverportalen har sammen med analysemiljøet i DFØ tatt en titt på ferske data fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Her er tre ting du kanskje ikke visste om ledere, kjønn og lønninger i staten.
I anledning den kommende Kvinnedagen 8. mars, har vi samlet noen fakta om hvordan det står til med ledere i staten når det kommer til kjønn og lønnsforskjeller.
Tall fra Statistisk sentralbyrå for 2022 viser at det omtrent er like mange kvinner som menn som jobber i staten. Menn generelt i staten tjener i gjennomsnitt 10 prosent mer i måneden enn kvinner. Denne lønnsforskjellen har vært stabil siden 2016.
I staten er det også en jevn fordeling av kvinner og menn i lederstillinger, dette gjelder både i administrative lederstillinger og topplederstillinger. SSB definerer en toppleder som den leder med spesielle oppgaver knyttet til politisk ledelse (se Standard for yrkesklassifisering -STYRK-08 - ssb.no).
Fra 2016 har det vært en gradvis økning av kvinner i lederstillinger i staten.
Tross flere kvinnelige ledere de siste årene, har forskjellen på lønn mellom kjønnene vært stabil. Tall fra SSB fra 2016 til 2022 viser at mannlige ledere i gjennomsnitt tjener rundt 7.5 prosent mer enn kvinnelige ledere.
Mindre lønnsforskjeller i toppstillinger
I topplederstillinger i staten er det også jevnt mellom antall menn og kvinner. Her er i tillegg lønnsforskjellene mindre. Menn i disse stillingene tjener i gjennomsnitt 5 prosent mer enn kvinner i tilsvarende rolle. Toppledere menes her altså toppledere i statsforvaltningen (for eksempel departementsråder og rådmenn).
Kilde: Tallene er hentet fra SSBs staistikktabell 13312, 13050 og 11418.