Kvinner utgjør halvparten av lederne i staten

Arbeidsgiverportalen har sammen med analysemiljøet i DFØ tatt en titt på ferske data fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Her er tre ting du kanskje ikke visste om ledere, kjønn og lønninger i staten.

I anledning den kommende Kvinnedagen 8. mars, har vi samlet noen fakta om hvordan det står til med ledere i staten når det kommer til kjønn og lønnsforskjeller.   

Tall fra Statistisk sentralbyrå for 2022 viser at det omtrent er like mange kvinner som menn som jobber i staten. Menn generelt i staten tjener i gjennomsnitt 10 prosent mer i måneden enn kvinner. Denne lønnsforskjellen har vært stabil siden 2016. 

I staten er det også en jevn fordeling av kvinner og menn i lederstillinger, dette gjelder både i administrative lederstillinger og topplederstillinger. SSB definerer en toppleder som den leder med spesielle oppgaver knyttet til politisk ledelse (se Standard for yrkesklassifisering -STYRK-08 - ssb.no).

" "
Foto: DFØ

Fra 2016 har det vært en gradvis økning av kvinner i lederstillinger i staten.  

" "

Tross flere kvinnelige ledere de siste årene, har forskjellen på lønn mellom kjønnene vært stabil. Tall fra SSB fra 2016 til 2022 viser at mannlige ledere i gjennomsnitt tjener rundt 7.5 prosent mer enn kvinnelige ledere.  

Mindre lønnsforskjeller i toppstillinger

Foto: DFØ

I topplederstillinger i staten er det også jevnt mellom antall menn og kvinner. Her er i tillegg lønnsforskjellene mindre. Menn i disse stillingene tjener i gjennomsnitt 5 prosent mer enn kvinner i tilsvarende rolle. Toppledere menes her altså toppledere i statsforvaltningen (for eksempel departementsråder og rådmenn). 

Kilde: Tallene er hentet fra SSBs staistikktabell 13312, 13050 og 11418. 

Tabeller fra Statistisk sentralbyrå

Publisert: 1. mars 2023 Oppdatert: 6. mars 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.