Slik blir ny offentlig tjenestepensjon

Offentlige ansatte stemte for den nye avtalen om ny offentlig tjenestepensjon. Akademikerne skal bestemme seg i juni.

LO Stat, YS Stat og Unios medlemmer sa et klart ja til ny offentlig tjenestepensjon onsdag 23. mai.

Avtalen som ble forhandlet frem mellom staten og partene 3. mars gikk til uravstemning hos tre av hovedsammenslutningenes medlemmer. Akademikerne skal behandle offentlig tjenestepensjon organisatorisk i løpet av juni siden de ikke har uravstemning.

Omfatter 171.000 statlige ansatte

Den nye avtalen vil omfatte 800.000 offentlige ansatte, hvorav 171.000 er ansatt i staten.

– Jeg håper at også Akademikerne lander på samme konklusjon som de tre andre arbeidstagerorganisasjonene. Dette er en avtale som er god for alle ansatte i offentlig sektor, sier arbeidsminister Anniken Hauglie i en pressemelding på regjeringen.no.

Den nye løsningen vil gjelde for de som er født i 1963 og senere. Fra 2020 vil de starte opptjening i ny løsning. I 2025 fyller 1963 kullet 62 år og kan som første årskull ta ut pensjon i ny pensjonsløsning for offentlig tjenestepensjon, skriver Statens pensjonskasse på sine sider.

Vanskelig slitertillegg

En av de vanskeligste sakene har vært hvordan avtalen faller ut for de såkalte «sliterne», de som av ulike grunner har behov for å gå av tidligere enn 67 år.

Det er bestemt at det gis et «slitertillegg» på 0,15 G årlig til 1963-kullet, som er det første årskullet som mister dagens AFP-ordning, for dem som går av i alderen 62 til 67 år. Tillegget trappes gradvis ned fram til 1970-kullet, som er det siste som får tilbud om et «slitertillegg».

Slik blir den nye pensjonen

Statens pensjonskasse har oppsummert hvordan den nye avtalen slår ut og fordeles fremover:

Ny pensjonsløsning i offentlig sektor (spk.no)

- En reform av denne typen kan ikke skje over natten. Den offentlige alderspensjonen har vært tilnærmet uforandret siden Statens pensjonskasse ble opprettet i 1917. Pensjon handler om de lange linjene og samfunnet og arbeidslivet har forandret seg mye. Vi lever også lenger, derfor må også pensjonssystemet tilpasses, og yngre må jobbe lenger for å få samme pensjonsnivå som eldre årskull, sier administrerende direktør, Finn Melbø ifølge SPK.no.

Mer om pensjon i staten

Oppdatert: 2. november 2021

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.